Od pokladů pozemských k pokladům duchovním Edukační program v předmětu Život a umění pro žáky II. stupně církevní základní školy: Gotická, renesanční a barokní architektura a umění na příkladech památek Městské památkové rezervace Tábor - Prokopová, Monika (Jihočeská univerzita, 2016)
Diplomová práce je ve své teoretické části vedena snahou popsat teoretický základ, metodická východiska a cíle výchovně vzdělávacího procesu v předmětu Život a umění. Tento předmět má žákům II. stupně církevní základní školy předat základní kulturní přehled o středověké, renesanční a barokní architektuře a umění. Práce definuje pojmy animace, kulturní animace a enkulturace, zážitkové pedagogiky, tvořivého vyučování a artefiletiky a nastiňuje možnosti jejich využití ve vzdělávacím procesu. Práce se rovněž zabývá teorií percepce umění a její návazností na pedagogickou praxi. Zmiňuje termín genius loci jako jeden z elementů poznávání architektonického objektu a místa, kde se nachází. V praktické části diplomová práce představuje jednotlivé architektonické objekty na území Městské památkové rezervace Tábor a v blízkém okolí. Uvádí kulturní, historické, vlastivědné a teologické souvislosti epoch a míst, které jsou předmětem edukačního programu. V návaznosti na ně představuje příklady didaktických metod, využitelných ve výuce v předmětu Život a umění.
From secular treasures to the sacred ones. Educational program in the courses "Life and Art" for 5-8th grades of a church affiliated school. Gothic, Renaissance and Baroque architecture and art in the Tabor Urban Conservation Area.
Keywords: Edukační program; animace; kulturní animace; enkulturace; zážitková pedagogika; tvořivost; participace; artefiletika; umělecké dílo; percepce umění; kulturologie; estetika; genius loci; dějiny umění; umělecké epochy; historie Tábora; výuka na základní škole; didaktické metody.; Educational program; animation; cultural animation; enculturation; experiential education; creativity; participation; artefiletics; a work of art; the perception of art; cultural studies; aesthetics; genius loci; art history; art styles; the history of the town Tábor; education at the primary school; didactic methods.