Radikální pravice v politickém systému České republiky - Tlustá, Eva (Jihočeská univerzita, 2015)
Předkládaná diplomová práce pojednává o radikálních pravicových stranách v politickém systému České republiky. Krajně pravicové strany se na území dnešní České republiky vyskytovaly již ve druhé polovině 19. století. V průběhu let však jejich počet a význam značně kolísaly. V posledních dvaceti letech se zde objevila Dělnická strana, která se v období od roku 1989 do současnosti stala jasně nejvýznamnější z krajně pravicových stran. Dělnická strana vznikla v roce 2002 a rozpuštěna byla Nejvyšším správním soudem o osm let později. Kromě ní působila po roce 1989 v České republice celá řada dalších krajně pravicových stran. Žádná z nich, a to včetně Dělnické strany sociální spravedlnosti, která byla nástupnickou stranou Dělnické strany, však nikdy nedosáhla takové popularity a volebních výsledků.
The radical right wing in the political system of the Czech Republic
Keywords: extremismus; radikalismus; politická strana; Dělnická strana; krajní pravice; extremism; radicalism; political party; Dělnická strana; far-right wing