Pohledy na člověka v nacismu a neonacismu v etických souvislostech - Grbačová, Lenka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zabývá etickou polemikou nacismu, jako politické ideologie s důrazem na člověka. Deskriptivní část popisuje kořeny a historii nacismu, jeho formování v politickou stranu NSDAP a také jeho hlavní atributy. Tématy části preskriptivní jsou polemiky nad otázkou, jak by nacismus obstál v kontextu různých historických období, od antiky až po jeho vrcholné období. Dále je nastíněna problematika neonacismu, kde jsou kritice podrobeny kontroverzní publikace významných propagátorů neonacismu, kterými jsou ve světovém měřítku David Duke s knihou Moje probuzení a z českých autorů Petr Bakalář s publikací Tabu v sociálních vědách.
The views of man in Nazism and neo-Nazism in the ethical context
Keywords: nacismus; Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei; rasismus; Darwinova evoluční teorie; antisemitismus; genocida; holocaust; člověk; antika; neonacismus; David Duke; Petr Bakalář; Nazism; National Socialist German Workers' Party; racism; Darwin's theory of evolution; anti-Semitism; genocide; holocaust; human; antiquity; neo-Nazism; David Duke; Petr Bakalář