České Budějovice za stavovského odboje roku 1547 - Koutský, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním cílem předkládané bakalářské práce je objasnit postoj královského města Českých Budějovic ve stavovském odboji roku 1547. Důraz je kladen zejména na popsání vztahu mezi Českými Budějovicemi a králem Ferdinandem I. a činnosti jednotlivých aktérů. Dalším cílem práce je zasadit město České Budějovice do hospodářského, regionálního a náboženského kontextu. Práce vychází z poznatků získaných z institucionálních pramenů uložených v SOkA České Budějovice (např. městské pamětní knihy, kopiáře dopisů, zápisy z jednání městských rad).
The town of České Budějovice and revolt of states in year 1547
Keywords: České Budějovice; stavovský odboj 1547; Šmalkaldská válka; Ferdinand I.; raný novověk; Jan Petřík z Benešova; České Budějovice; state's revolt 1547; Schmalkaldic war; Ferdinad I.; early modern period; Jan Petřík z Benešova