Testování léčiv perspektivních pro využití v rybářské praxi. - Scheiner, Pavel (Jihočeská univerzita, 2008)
Cílem práce bylo zhodnotit efekt orálně aplikovaného praziquantelu, na účinnost léčby proti nejčastějším tasemnicím (Atractolytocestus huronensis Anthony, 1958 a Khawia sinensis Hsü, 1935) u kapra obecného (Cyprinus carpio Linnaeus). Přirozeně nakažené ryby (jednoleté; K1+) byly rozděleny do 3 zkušebních skupin obsahujících 17 vzorků. Byl jim aplikován praziquantel smíchaný s tepelně upraveným škrobovým vehikulem (v dávkách 50 mg.kg-1 živé hmotnosti). Třem kontrolním skupinám bylo aplikováno pouze škrobové vehikulum. Ryby byly zkoumány pomocí pitvy střeva 2, 4 a 6 dní po aplikaci. 48 hodin po aplikaci se významně snížil výskyt u obou nalezených parazitů. Invaze A. huronensis byla plně elimována u všech ryb po 96 hodinách od aplikace, zatímco některé vzorky K. sinensis byly ještě dohledatelné ve střevě několika ryb. Plná eliminace obou parazitů byla pozorována 6 dnů po aplikaci. Naše výsledky ukazují, že potřeba doba k vyloučení K. sinensis je delší než k vyloučení A. huronensis. Ústně aplikovaný praziquantel v dávce 50 mg kg-1 je dostačující k eliminaci infekce A. huronensis a K. sinensis. Dílčím cílem práce bylo posoudit efekt orálně aplikovaného praziquantelu na hematologické a biochemické parametry krve kapra obecného (Cyprinus carpio L.), infikovaného tasemnicemi Atractolytocestus huronensis a Khawia sinensis. Infikované ryby byly rozděleny do šesti skupin. Dvěma skupinám byl aplikován paziquantel rozmíchaný ve škrobovém vehikulu v dávce 30 mg/kg živé hmotnosti, dvěma dalším skupinám v dávce 50mg/kg živé hmotnosti. Rybám v kontrolních skupinách bylo aplikováno jen čisté škrobové vehiculum. Odběr krve a následné patoanatomické vyšetření bylo provedeno 24 a 96 hodin po aplikaci praziquantelu. Výsledky hematologického vyšetření krve odebrané 24 hodin od aplikace poukazují na signifikantní pokles (p<0,01) počtu erytrocytů a hemoglobinu a hematokritu u obou skupin E1 a E3, které se po 96 hodinách srovnaly na původní hladinu. Po 96 hodinách byl zaznamenán signifikantní vzestup (p<0,05) hladiny sérového jaterního enzymu ALT.
Test of medicaments perspective for exploitment at the fishing profession
Keywords: tasemnice; kapr obecný (Cyprinus carpio); Atractolytocestus huronensis; Khawia sinensis; praziquantel.; tapeworms; common carp (Cyprinus carpio); Atractolytocestus huronensis; Khawia sinensis; praziquantel.