Sociální práce jako důsledek křesťanského postoje - Hejzlarová, Noemi (Jihočeská univerzita, 2012)
Bakalářská práce nejprve nahlíží pomoc potřebným v Písmu svatém. Uvádí víru jako východisko křesťanské pomoci potřebným. Zdrojem síly pro tuto práci je Boží láska, která dává hodnotu každému člověku. Protože Bůh miluje člověka a dokázal mu svoji lásku na kříži, může člověk milovat i sám sebe a svého bližního. Skrze pomoc potřebným pak dává zakusit Boží lásku světu. Služba bližnímu je i službou Bohu, který se sjednocuje s potřebnými. Popisuje pomoc potřebným jako nedílnou součást církve a jako skutek, který je kritériem pravé víry. Na základě vybraných církevních dokumentů pak srovnává pojetí pomoci potřebným v Bratrské jednotě baptistů, Církvi bratrské a Římskokatolické církvi.
Social Work as the Consequence of a Christian Attitude
Keywords: charita; diakonie; pomoc potřebným; křesťanský postoj; láska k bližnímu; služba Bohu; charity; diacony; helping the needy; christian attitude; love to a neighbour; service to God