Kritické hodnocení potenciálu bílkovin sklizňových produktů vybraných plodin z hlediska jejich uplatnění v potravinářských a biotechnologických aplikacích - Bucková, Pavlína (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se zabývá rostlinnými bílkovinami. Literární přehled pojednává o vlastnostech majoritních bílkovin u vybraných zemědělských plodin (pšenice, ječmen, oves, kukuřice, hrách, sója, řepka, brambor, topinambur) a jejich využití v potravinářství, dietách, biotechnologiích a dalších odvětvích. Součástí diplomové práce bylo také hodnocení potenciálu produkce bílkovin u jmenovaných plodin na základě literárně a statisticky dostupných dat. Data jsou utříděna do tabulek a grafů.
Critical evaluation of potential of harvested product proteins in selected crops from perspective of their use in food and biotechnological applications
Keywords: bílkoviny; brambor; topinambur; pšenice; ječmen; oves; kukuřice; řepka; hrách; sója; potravinářství; lékařství; biotechnologie; genové inženýsrtví; protein; potatoes; Jerusalem artichokes; wheat; barley; oats; corn; canola; peas; soybeans; food; medicine; biotechnology; gene engineering