ROLE OTCE V SOUČASNÉ RODINĚ - Neradová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2013)
Tato bakalářská práce se zabývá rolí otce v současné rodině. Teoretická část je složena ze tří kapitol. První kapitola se věnuje rodině, jejím funkcím a charakteristikám s ohledem na současnost. Druhá kapitola je zaměřena na rodičovství. Pozornost je věnována zejména otci, jeho úkolům v životě dítěte, rozdílům ve vztazích otec-syn a otec-dcera, a nepřítomnosti otce. Třetí kapitola se věnuje problematice genderu a genderovým rolím, přičemž je kladen důraz na roli otce a její variabilitu. Výzkumná část porovnává za pomoci případových studií roli otce v jednotlivých rodinách a zaměřuje se na rozdíly a podobné znaky v rámci těchto rodin.
THE FATHER´S ROLE IN CURRENT FAMILY
Keywords: rodina; rodičovství; otec; otcovství; syn; dcera; chybějící otec; gender; genderové role; role otce; family; parenthood; father; fatherhood; son; daughter; absent father; gender; gender´s role; father´s role