Vyhledávání výbušnin a nástražných výbušných systémů pomocí psů - Hončík, Václav (Jihočeská univerzita, 2010)
Jednou z mnoha oblastí využívání psů v lidské činnosti, je vyhledávání výbušnin a nástražných výbušných systémů. V současnosti, kdy dochází k častým teroristickým útokům či výhružkám, je takové využití čím dál častější. Aby bylo možné k tomuto účelu připraveného psa využít, je nutný složitý proces výchovy a výcviku. Ve své práci jsem popsal základní výcvik psa a výcvik směřující k ovládání speciálních činností, jakými nepochybně jsou vyhledání výbušnin a nástražných výbušných systémů. Podrobně jsem nepopisoval výcvik všech základních cviků, které musí pes zvládnout, neboť téma je velmi rozsáhlé, ale jen těch, které považuji za důležité pro vyhledání výbušnin v praxi. Využil jsem dostupnou literaturu v oblasti výchovy a výcviku psů, odborné články a metodické pokyny. Dále pak vlastní zkušenosti s výcvikem služebních psů a odborné znalosti ze seminářů a absolvovaných kurzů. Vytvořil jsem ucelený přehled přípravy psa a způsob výcviku důležitých disciplin, které se využívají při vyhledávání výbušnin. Porovnal jsem některé metody a způsoby používané při výcviku v USA. Výcvikem speciálních psů a jejich využitím předcházíme vzniku mimořádných událostí a nepochybně tak i ochraňujeme lidské životy. Práce koresponduje s podobnými pracemi od jiných autorů.
Explosive substances and traps searching by the help of dogs
Keywords: Výbušné látky; Nástražný výbušný systém; Kynologie; Speciální vyhledávací psi; Pachová práce; Explosive substances; Traps; Cynology; Special seek dogs; Odour work