Role a význam sociálního pracovníka ve výchově k odpovědnému rodičovství - Posekaná, Radka (Jihočeská univerzita, 2012)
Práce se zaměřuje na roli a význam sociálního pracovníka ve výchově k odpovědnému rodičovství. Vychází přitom z definice odpovědného rodičovství, jak je formulována v církevních dokumentech, především v pastorální konstituci Druhého vatikánského koncilu ?Gaudium et spes?. Zde prezentované aspekty odpovědného rodičovství vykazují svoji relevanci pro co nejširší praxi, bez ohledu na náboženské přesvědčení člověka. V návaznosti na ně práce řeší etické otázky, které v sociální práci ve vztahu k rodičovství vyvstávají. Práce nabízí možná, konkrétní, eticky akceptovatelná východiska pro praxi sociálního pracovníka.
Responsible parenthood from a perspective of a social worker
Keywords: odpovědnost; rodičovství; výchova; manželství; rodina; sociální práce; responsibility; parenthood; education; merriage; family; social work