Kvalita života dětí po onkologické léčbě - Lundáková, Magdaléna (Jihočeská univerzita, 2019)
Necelé jedno procento všech malignit tvoří nádorová onemocnění dětského věku. Zhruba 350 dětí a dospívajících postihne ročně v České republice zhoubné nádorové onemocnění. Nádorová onemocnění jsou po úrazech na druhém místě nejčastější příčinou úmrtí. Teoretická část obsahuje informace o nádorových onemocněních a léčbě. Dále práce seznamuje s termínem "kvalita života". V diplomové práci byly stanoveny dva cíle. Prvním cílem bylo zmapovat kvalitu života dětí po onkologické léčbě. Druhým cílem bylo zjistit, jak se liší postoj k životu u dětí po onkologické léčbě ve srovnání s dětmi zdravými. V diplomové práci bylo využito kvantitativního výzkumu. Byl využit standardizovaný dotazník SF - 36 "o kvalitě života podmíněné zdravím" a sociodemografický dotazník WP 6 - sociodemografické údaje. Byly stanoveny tři hypotézy. H1: "Vyléčené děti si více váží svého zdraví než děti, které si neprošly onkologickou léčbou.". H2: "Děti po onkologické léčbě mají více problémů v oblasti kognitivních funkcí než děti, které si neprošly onkologickou léčbou." H3: "Děti po onkologické léčbě mají sami k sobě pozitivnější vztah než děti, které si neprošly onkologickou léčbou." Z výsledků výzkumného šetření vychází, že mladí přeživší, kteří byli léčeni v dětském věku z důvodu onkologického onemocnění, mají obdobně kvalitní život jako jejich zdraví vrstevníci. Tato diplomová práce by měla přiblížit kvalitu života dětí po onkologické léčbě. Diplomová práce by mohla být dále podkladem pro prezentaci na odborné konferenci.
Quality of life of children after cancer treatment
Keywords: nádorová onemocnění; kvalita života; pozdní následky; přeživší dětské nádorové onemocnění; dětský věk; cancer; quality of life; late sequelae; surviving childhood cancer; childhood