Tvorba a měření přidané hodnoty v podniku a na regionální úrovni - Tomešová, Hana (Jihočeská univerzita, 2012)
Tato diplomová práce se zabývá tvorbou a měřením přidané hodnoty v podniku a na regionální úrovni. Přidaná hodnota je považována za zásadní ukazatel veškeré hospodářské činnosti. Ekonomické subjekty vytvářející přidanou hodnotu přispívají k tvorbě přidané hodnoty za národní hospodářství, a tudíž i k tvorbě přidané hodnoty regionu, ve kterém sídlí. Takto vytvořená hrubá přidaná hodnota je důležitým ukazatelem, který slouží k výpočtu hrubého domácího produktu výrobní metodou. Pro analýzu přidané hodnoty bude vybrán podnik TONAK a.s. se sídlem v Moravskoslezském kraji.
Creating and measuring value added in company and at the regional level
Keywords: Přidaná hodnota; produkce; územní jednotky; region; hrubý domácí produkt; Value added; production; territorial units; region; gross domestic product