Stavba a funkce kořenových čistíren odpadních vod na příkladě dvou staveb v biosférické rezervaci Třeboňsko. - Mundoková, Mariana (Jihočeská univerzita, 2009)
Cílem práce je sledování čistící schopnosti dvou kořenových čistíren odpadních vod. Kořenová čistírna v Příbrazi je v provozu 9 let, kořenová čistírna v Roseči byla v době sledování ve zkušebním provozu. Práce obecně popisuje stavbu a funkci kořenových čistíren odpadních vod. Byly sledovány a porovnávány základní ukazatele znečištění odpadních vod biologická spotřeba kyslíku za 5 dní (BSK-5), chemická spotřeba kyslíku (CHSK-Cr), nerozpuštěné látky (NL). Bylo zjištěno, že u čistírny v dlouhodobém provozu i u čistírny ve zkušebním provozu byly hodnoty BSK-5, CHSK-Cr a NL v normě. Pouze v jednom případě, vlivem velkého přítoku NL na kořenová pole, byl zvýšen odtok těchto látek z čistírny po dobu 4 měsíců.
Function of the root wastewater treatment in case of two wastewater treatment stations in Třeboň Biosphere Reserve.
Keywords: vegetační kořenová čistírna; biologická spotřeba kyslíku; chemická spotřeba kyslíku; nerozpuštěné látky; constructed wetlands; BOD5; COD; TSS