Hybridní diagnostické zobrazovací metody - Kladenský, Petr (Jihočeská univerzita, 2018)
Cílem bakalářské práce je analyzovat možnosti využití hybridních zobrazovacích metod v radiologii, radioterapii a nukleární medicíně. Analyzovat počet vyšetření hybridními přístroji. Data potřebná k vypracování praktické části bakalářské práce jsem čerpal z Ústavu zdravotnických informací a statistiky ČR z let 2007 2015. V teoretické části bakalářské práce jsou popisovány jednotlivé hybridní zobrazovací metody. Ve stručnosti je zde vysvětlen jejich princip, využití v medicíně, indikace a kontraindikace. V praktické části jsou analyzovány dostupné hybridní přístroje využívané v České republice z let 2007 2015. Graficky jsou zde zpracovány počty vyšetření na jednotlivých hybridních přístrojích a také jejich celkový počet v ČR ve vybraném období. Klasifikace a zhodnocení silných a slabých stránek hybridních zobrazovacích metod pomocí SWOT analýzy. Odpověď na výzkumnou otázku "Stoupá počet hybridních přístrojů?", zní: "Ano, stoupá." V dnešní době jsou hybridní zobrazovací metody nedílnou součástí moderní medicíny, a proto roste jejich počet ve zdravotnických zařízeních. Bakalářskou práci lze využít jako studijní materiál pro obor Radiologický asistent. Součástí výsledků je zpracování přehledného výukového materiálu ve formě prezentace.
Hybrid medical imaging techniques
Keywords: pozitronová emisní tomografie; hybridní zobrazovací metody; výpočetní tomografie; magnetická rezonance; jednofotonová emisní tomografie; positron emission tomography; hybrid medical imaging techniques; computed tomography; magnetic resonance imaging; single-photon emission tomography