Z hospodářských dějin pozemkových vlastníků v Posázaví v první polovině 20. století(se zaměřením na Velkostatek Český Šternberk) - Jandáková, Alena (Jihočeská univerzita, 2012)
Předkládaná diplomová práce si klade za cíl představit panství Český Šternberk, resp. velkostatek Český Šternberk, a jeho činnost v první polovině dvacátého století. Velkostatek byl víceméně zásadně ovlivněn všemi politickými a hospodářskými zvraty ve sledovaném období, tj. pozemkovou reformou v období první republiky, hospodářskou krizí ve třicátých letech, druhou světovou válkou i poválečnou revizí pozemkové reformy a znárodňováním, které na dlouhou dobu způsobilo téměř definitivní zánik velkostatku. Autorka se snaží ukázat výše zmíněné proměny na lesním hospodářství velkostatku a dále zmiňuje také určitá specifika šternberského hospodaření - provoz vodní elektrárny v Ratajích nad Sázavou a také dva hoteliérské počiny, tj. Parkhotel v Českém Šternberku a pension v nedalekých Čejkovicích.
The economic history of land owners in Posázaví in the first half of the 20th century (with focus on Czech Sternberk Estate)
Keywords: velkostatek Český Šternberk; hospodářství; 1. polovina 20. století; lesnictví; Posázaví; elektrárna v Ratajích nad Sázavou; Czech Sternberk estate; economy; 1 half of the 20th century; forestry; Posázaví power in Rataje over Sazavou