Dětské skupiny jako alternativa k mateřské škole - Benešová, Gabriela (Jihočeská univerzita, 2015)
Tato bakalářská práce se zabývá dětskými skupinami. Popisuje, jaká je péče o děti v dětských skupinách a z jakého důvodu ji rodiče volí. Teoretická část obsahuje kapitoly věnující se významu předškolního vzdělávání, vzniku a vývoji předškolních institucí, postavení a funkci českých předškolních institucí v současnosti, jejich typům a alternativám. Jedna z podkapitol se zabývá předškolními institucemi v zahraničí, které jsou charakteristické stejně jako dětské skupiny péčí o děti v raném věku. V praktické části jsou popsány použité metody kvalitativního výzkumu a prezentovány zjištěné výsledky. Jedná se o případové studie dvou dětských skupin.
Children's Groups as an Alternative to Kindergarten
Keywords: předškolní vzdělávání; předškolní instituce; dětská skupina; raná péče; preschool education; preschool institutions; Children's group; early care