Separace odtoku na datech z povodí Jenínského toku za použití různých metod - Kubeš, Ondřej (Jihočeská univerzita, 2013)
Cílem této diplomové práce je popsat a porovnat různé metody separace odtoku. K tomu je nezbytné vyjasnit základní hydrologické pojmy, které jsou důležité pro pochopení vodního režimu krajiny. Dlouhodobým sledováním vodního režimu celého povodí můžeme snáze odhadovat hydrologické extrémy, jako jsou období sucha nebo naopak devastující povodně. Práce je rozdělena na dvě části. Teoretickou částí je literární rešerše vysvětlující základní hydrologické pojmy a jednotlivé složky oběhu vody v přírodě, dále přehled metod běžně používaných k separaci odtoku a popis jednotlivých použitých metod. Praktická část nám specifikuje lokalitu zájmového území Jenínského toku, ležícího v českokrumlovském okrese, a dále ukazuje separaci odtoku na základě denních průtoků. Pro porovnávání rozdělení základního a přímého odtoku byly zvoleny metody GROUND, MPGM a digitální filtr dle Chapmana. S těmito metodami jsme za celé sedmileté období ještě porovnali metodu separace minimálních měsíčních průtoků dle Killeho. Nakonec jsme zvolili několik průtokových vln pro metodu analýzy rozčlenění hydrogramu. Práce porovnává přímý a základní odtok separovaný jednotlivými metodami v zájmovém povodí.
Separation of runoff based on data from Jenínský stream catchment area using various methods
Keywords: odtok; metody separace; povodí; hydrogram; runoff; methods of separation; catchment; hydrograph