Lingvistické a didaktické problémy ve výuce češtiny pro ukrajinské rodilé mluvčí - Prokip, Nataliya (Jihočeská univerzita, 2022)
Tématem bakalářské práce jsou lingvistické a didaktické problémy vznikající při výuce českého jazyka pro jinojazyčné mluvčí z Ukrajiny a Ruska. Pozornost je tedy zaměřena na obtížné jevy v plánu morfologickém a lexikálním (včetně frazeologie), případně i syntaktickém. Analýza jazykového materiálu získaného z praktické výuky poskytne náměty k řešení některých problematických úseků mluvnice. Cílem bakalářské práce budou návrhy didaktického postupu při výkladu vybraných gramatických a lexikálních jevů a některých doporučení sloužících ke zvládnutí učiva.
Linguistics and didactic problems in teaching Czech language to Ukrainian native speakers
Keywords: čeština pro cizince; ukrajinština; gramatika; homonymie a paronymie; frazeologie; Czech language for foreign language speakers; Ukraine language; homonymy; paronymy; phraseology