Adolescence, její volný čas a hodnotová orientace - Trajer, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Diplomová práce se zabývá adolescencí jakožto svébytným životním obdobím člověka. Za cíl si klade analýzu tohoto období života v souvislosti s volným časem. Dále se snaží poukázat na vliv hodnotové orientace jedince odražený právě v jeho volném čase. To vše je dáváno do souvislosti se stavem společnosti a doby, která je nazývána postmoderní. Zabývá se vlivem konzumní kultury, které vytváří tlak na dospívající a projevy tohoto působení. Pokouší se upozornit na problematiku krize tzv. tradičních hodnot a rozporu toho v co lidé věří s tím co činí. V závěru se snaží poukázat na možnosti pedagogiky volného času, která disponuje metodami, jež mohou účinně redukovat problematické aspekty, které současná doba přináší.
Adolescence, its Free Time and Value Orientation
Keywords: adolescence; volný čas; hodnotová orientace; postoje; životní styl; postmoderní společnost; individualizace; pedagogika volného času; adolescence; free time; value orientation; attitudes; lifestyle; postmodern society; individualization; free-time pedagogy