Rozšíření a morfologická variabilita cytotypů druhu Caltha palustris L. - Zavadilová, Jana (Jihočeská univerzita, 2023)
Byla zpracována literární rešerše zabývající se cytologickou a morfologickou variabilitou v rodě Caltha. Tato studie se zaměřuje na druh C. palustris a jeho poddruhy. Celkem bylo sebráno 363 populací z vybrané oblasti a ty byly dále analyzovány průtokovou cytometrií a morfologicky vyhodnoceny. Ve studované oblasti byly rozlišeny tři cytotypy s různým rozšířením. Jeden z nich je pravděpodobně tetraploid s 32 chromozomy. Zbývající dva jsou považováni za oktoploidy. První oktoploid byl podobný tetraploidu a druhý byl morfologicky odlišen kořeněním z uzlin. Pilotní morfologická studie ukazuje potenciální rozdíl ve tvaru měchýřků mezi cytotypy.
Distribution and morphological variability of cytotypes of the species Caltha palustris L.
Keywords: Caltha palustris; Ranunculaceae; morfologie; rozšíření; cytotypy; průtoková cytometrie; Caltha palustris; Ranunculaceae; morphology; distribution; cytotypes; flow cytometry