Řešení protierozní ochrany na modelovém povodí výpočtem CN křivek. - Nováková, Eva (Jihočeská univerzita, 2010)
Cílem této diplomové práce je vyhodnocení erozních jevů a odtokových poměrů na části povodí Zubčického potoka, do které zasahuje pozemková úprava Věžovatá Pláně. Popis území jsem vyhotovila pro toto povodí z pohledu geomorfologického, geologického, pedologického, klimatického a fytogeografického. Pro vyhodnocení erozních jevů na území řešeném pozemkovou úpravou byla použita univerzální rovnice ztráty půdy vodní erozí dle Wischmeiera a Smithe a na ploše mikropovodí metoda čísel odtokových křivek a následně upravená univerzální rovnice ztráty půdy dle Williamse a Berndta. Dále byly odtokové poměry posouzeny za použití Čerkašinova vzorce pro výpočet velkých vod na malých povodích. Výsledkem diplomové práce je zhodnocení erozních a odtokových poměrů, návrh protierozních opatření a vyhodnocení jejich vlivu na erozní a odtokové poměry v mikropovodí.
Resolution of erosion control measures on model catchment using CN method.
Keywords: eroze; ztráta půdy; pozemková úprava; povodí; CN křivky; transport splavenin; erosion; soil loss; land arrangement; catchment; CN method; sediment transport