Ošetřovatelská péče o intravenózní porty na onkologickém oddělení - Bicerová, Věra (Jihočeská univerzita, 2015)
Port přináší pacientům větší komfort při léčbě, sestrám usnadňuje práci a šetří čas. Tato bakalářská práce se zabývá problematikou ošetřovatelské péče o intravenózní implantabilní porty na onkologickém oddělení. Počty pacientů s porty stále stoupají. Péče o ně patří mezi základní dovednosti onkologické sestry. V první části teoretické práce je vymezen obor onkologie. Druhá část je věnována žilním vstupům. Třetí část je zaměřena přímo na porty a jejich specifika. Ve výzkumné části práce bylo zjišťováno, jaké jsou znalosti sester v oblasti péče o porty. Dále byly porovnávány rozdíly mezi ambulantní a lůžkovou částí oddělení a také byla sledována míra informovanosti pacientů v oblasti péče o port. Výzkumný soubor byl tvořen pěti lůžkovými sestrami, pěti ambulantními sestrami a třemi pacienty. Byl proveden kvalitativní výzkum, formou polostrukturovaného rozhovoru. Ke zpracování dat byla využita metoda otevřeného kódování. Data byla zařazena do jednotlivých kategorií. Provedeným výzkumným šetřením byly zodpovězeny všechny výzkumné otázky. Sestry prokázaly, že mají dostatečné znalosti týkající se péče o porty. Mají zájem se dále vzdělávat a získávat nové zkušenosti. Postupy v péči o porty v ambulantní a lůžkové části jsou téměř shodné. Z výzkumu vyplývá, že ohledně implantace portu, mají pacienti pocit, že se jim dostalo málo informací. V oblasti péče o vlastní port je situace výrazně lepší a pacienti mají dostatečné znalosti. Vzhledem k tomu, že stávající Standard ošetřování intravenózních portů na oddělení nebyl již delší dobu aktualizován, je výstupem mé bakalářské práce nový "Standard ošetřovatelské péče o intravenózní porty" (příloha 4).
Nursing care of intravenous ports in oncology
Keywords: port; ošetřovatelská péče; onkologie; port; nursing care; oncology