Specifika ošetřovatelské péče při analgezii u pacientů po kardiochirurgických operačních výkonech - Zajíčková, Tereza (Jihočeská univerzita, 2019)
Bolest je fenomén, který vnímáme jako nežádoucí prožitek tělesného i psychického utrpení a kterému se snažíme vyhýbat. Je vcelku pochopitelné, že v rámci chirurgických výkonů kvůli vzniku operační rány a narušení integrity kůže a podkoží pociťuje pacient bolest. Mluvíme-li o rozsáhlých kardiochirurgických operačních výkonech, které trvají i 3-4 hodiny a při kterých vzniká velká operační rána, je namístě i efektivní analgetická léčba, která zajistí, že pacient nebude v pooperačním období příliš trpět. Bakalářská práce si klade za cíl zmapovat, jaká jsou specifika ošetřovatelské péče při analgezii u pacientů po kardiochirurgických operačních výkonech. V teoretické části zmiňuje všeobecné poznatky o bolesti, způsobech jejího hodnocení, specifikách pooperační bolesti, představuje nejčastější kardiochirurgické výkony a farmakologické i nefarmakologické postupy v léčbě bolesti. Praktická část je zpracována formou kvalitativního výzkumu, pomocí polostrukturovaných rozhovorů s deseti zdravotními sestrami a deseti pacienty kardiochirurgického oddělení. Z výsledků rozhovorů vyplynulo, že sestry jsou schopné vysledovat určitá specifika v ošetřovatelské praxi při tišení bolesti u pacientů po operaci srdce. Nejedná se tak pouze o tlumení bolesti z operační rány, ale i přidružené bolesti zad při vynucené poloze pacienta na lůžku, tišení bolesti při kašli nebo z důvodu zavedených hrudních drénů. Sestry i pacienti v rozhovorech podobně identifikovali zdroje pooperační bolesti, shodně popisovali zhodnocení bolesti sestrou a poskytovanou analgetickou léčbu hodnotili jako plně dostačující. Bakalářská práce by mohla být zdrojem informací pro studenty a studentky oboru ošetřovatelství nebo vhodným manuálem pro sestry, které začínají pracovat na kardiochirurgickém oddělení.
The specifics of nursing in the treatment of pain in patients after cardiosurgical operations
Keywords: ošetřovatelská péče; analgezie; kardiochirurgický operační výkon; sestra; pacient; nursing; analgesia; cardiac surgery; nurse; patient