Vliv malé mechanizace pro údržbu travních porostů na porostovou skladbu a produkci biomasy. - Zeman, Jaroslav (Jihočeská univerzita, 2014)
Hlavním tématem této práce je posouzení vlivu malé mechanizace na údržbu trávníku, proto je součástí práce popis trávníků i přehled malé mechanizace pro údržbu trávníků. Pro porovnání byly vybrány dva typy žacích stojů pracující na odlišném principu řezu. Práce předkládá výsledky z měření na 2 pokusných políčkách ošetřovaných vybranými typy žacích strojů. V práci jsou uvedeny výsledky sledování agrobotanických skupin (pokryvnost trav, sítinovitých a šáchorovitých, jetelovin, bylin) a graficky znázorněny pokryvnosti. Pokryvnosti byly statisticky vyhodnoceny a porovnány. Rovněž byly statisticky vyhodnoceny výnosy sušiny. Bylo doporučeno vhodné ošetřování trávníku (sečení, přísev) a vhodný systém sečení trávníků v malých plochách.
The influence of small greenkeeping mechanization on stand composition and biomass production
Keywords: malá mechanizace; trávník; travnaté plochy; sekacka; sečení; small mechanisation; grass areas; grassy surfaces; mower; cutting