VÝVOJ ICHTYOFAUNY NOVĚ NAPUŠTĚNÉ NÁDRŽE CHABAŘOVICE - Ťuk, Josef (Jihočeská univerzita, 2008)
Nádrž Chabařovice vzniká zatápěním bývalé plochy povrchového hnědouhelného dolu. Po napuštění by plocha nádrže měla být 225 ha, celkový objem vody 34.4 mil. m3 , průměrná hloubka 15.6 m, maximální hloubka vody 23.3 m. Po dokončení rekultivací a terénních úprav se předpokládá sportovně rekreační využití nádrže. Průzkum jsem prováděl v roce 2005 a to vždy v srpnu a červnu s použitím základních ichtyologických odběrových metod. Průzkum plůdkového společenstva byl proveden plůdkovou zátahovou sítí a u adultní složky (resp. ryb starších než 1 rok) ichtyofauny pomoci tenatní sítě. Ulovené ryby byly na místě druhově determinovány, individuálně měřeny posuvným měřítkem (plůdek) a měřící deskou (adultní ryby). U ryb byla měřena délka těla (SL - standart length) v mm a byly samostatně váženy (W v g). V roce 2005 byly také z jednotlivých ryb odebírány šupiny pro stanovení věku. Získané údaje byly zpracovány s ohledem na prováděná biomanipulační opatření pro celou nádrž a ve vyčleněných sektorech. Při monitoringu s použitím tenatních sítí bylo v nádrži registrováno cekem 9 druhů ryb a jeden hybrid. Nejhojnější byli juvenilní a adultní jedinci perlina o SL 74 - 300 mm a hmotnosti do 618 g. Rybou se zasadním vlivem na fungování ekosystému nádrže je setrvale okoun s dominancí ryb o SL 46 - 337 mm a W do 850 g.
DEVELOPMENT OF ICHTIOFAUNA IN THE NEW FILED POND CHABAŘOVICE
Keywords: Chabařovice; nádrž; ichtyofauna; biomanipulace; odlov ryb; Chabarovice; coal mining pit; fish assemblage; biomanipulation; fish sampling