Produkční schopnost a specifika pěstování vybraných energetických plodin - Dvořák, Adam (Jihočeská univerzita, 2008)
Zemědělská výroba nastoupila nový směr, kdy kromě pěstování plodin pro výrobu potravin se stále více rozšiřuje pěstování rostlin pro energetické využití. Diplomová práce Produkční schopnost a specifika pěstování vybraných energetických plodin se zabývá posouzením vhodnosti vybraných energetických rostlin pro méně úrodné a antropogenně poškozené půdy. Jsou zde charakterizovány energetické rostliny vybrané pro pokusy a jejich specifické vlastnosti z hlediska požadavků na prostředí a agrotechniku. Dále je uváděno hodnocení růstových schopností, zdravotního stavu vybraných druhů energetických rostlin během vegetace a produkční schopnosti v relaci k době sklizně. V diplomové práci je řešeno i hodnocení klíčivosti, vzcházivosti a počátečního růstu vybraných druhů na antropogenních půdách.
Production capability and growing specialities of selected energy plants
Keywords: obnovitelné zdroje energie; energetické plodiny; fytomasa; kukuřice; tritikale; trávy.; renewable energy sources; energy crops; phytomass; maize; triticale; grasses.