Význam přítomnosti rodičů na vývoj jiker a mortalitu potěru u ryb rodu Hemichromis - Michalička, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Prostřednictvím tohoto pokusu byl zjišťován vliv přítomnosti rodičovského páru na vývoj a mortalitu potěru u ryb rodu Hemichromis. Jako modelový druh byl pro tento pokus vybrán Hemichromis guttatus. Bylo zjištěno, že rodičovská péče u ryb rodu Hemichromis je nejvíce zapotřebí v období, kdy je potomstvo ve stadiu jiker. V tomto stádiu se bez přítomnosti rodičů projevila vyšší úroveň mortality (větší počet zaplísněných jiker ponechaných bez rodičovské péče). V dalších vývojových stádiích potomstva nebyla rodičovská péče přílišnou výhodou, naopak v některých případech bylo ponechání potěru v rodičovské péči nevýhodou z důvodu kanibalismu.
Importance of the presence of parents for the eggs development and fry mortality in fish of the genus Hemichromis
Keywords: Cichlidae; potomstvo; rodičovská péče; jikry; mortalita; Cichlidae; offspring; parental care; eggs; mortality