Výživa člověka jako součást prevence osteroporézy a osteomalacie - Brabcová, Markéta (Jihočeská univerzita, 2011)
Bakalářská práce se zabývá onemocněním osteoporózou a osteomalacií. Je zde popsáno složení kostí, historie výskytu osteoporózy, charakteristika osteoporózy, osteomalacie a rozdíl mezi těmito kostními chorobami. V další části se práce zaměřuje na prevenci osteoporózy z hlediska výživy. Je zde rozebírán vliv minerálních látek, vitamínů a hormonů na tvorbu kosti. Osteoporóza je staré onemocnění. Již na některých starých čínských a řeckých malbách můžeme vidět ženy s osteoporózou. Předčasná osteoporóza byla také nalezena na kosterních pozůstatcích mladých žen pocházejících z 3. - 5. století našeho letopočtu. Příčinou osteoporózy takto mladých žen byl příjem chleba s vyšším obsahem fytátu, který váže kalcium. Osteomalacie je z celé skupiny kostních metabolických osteopatií nejméně časté onemocnění. Vyskytuje se i v rozvojových zemích v Indii a Pákistánu, ale i u muslimských menšin ve Spojeném království. Vzniká z nedostatku vitamínu D. Cílem této práce bylo zjistit vliv výživy člověka na onemocnění kostí. Kost není trvale utvořena, dochází k její neustálé tvorbě a odbourávání. Osteoporóza je způsobena porušením rovnováhy mezi tvorbou nové kosti a jejím odbouráváním. S věkem převažuje odbourávání kosti nad její novotvorbou, dochází k úbytku celkové kostní hmoty a k nadměrnému úbytku všech složek kostí ? minerálů ? zejména vápníku. Z tohoto důvodu jsou důležité zásoby vápníku v kostech. Ke zrychlenému úbytku kostní hmoty dochází i vlivem pohlavních hormonů. Jedná se o menopauzální osteoporózu, která postihuje ženy v menopauze. U mužů se projevuje v pozdějším věku a má mírnější průběh. Osteomalacie je způsobená poruchou mineralizace kostí. Kostní hmoty je dost, ale chybí jí minerály. K mineralizaci kostí potřebujeme dostatek vitamínu D, vápník, fosfor, hořčík a stopové prvky bór a fluor. Osteoporóza a osteomalacie se v posledních letech stávají významným problémem v rozvinutých zemích. To souvisí s prodlužující se délkou života. Náklady na léčbu osteoporózy a osteomalacie jsou vysoké, proto je kladen stále větší důraz na prevenci. S prevencí bychom měli začít co nejdříve, protože nedostatek vápníku ve výživě dětí a mládeže působí v dospělém věku zdravotní problémy a vznik osteoporózy. Nejdůležitějším preventivním opatřením je dostatek vápníku a vitamínu D. Dále je to pohyb, pobyt na slunci, dostatečný příjem minerálů ? hořčíku, fosforu fluoru a vitamínů ? vitamínu C, K a B12 ze stravy. Negativně působí na kost nadměrná spotřeba proteinů a kofeinu, ta způsobuje vylučování vápníku močí. Strava bohatá na ovoce a zeleninu zvyšuje zásaditost prostředí, které snižuje vylučování vápníku močí.
Human nutrition like part of prevention in osteoporosis and osteomalacia
Keywords: osteoporóza; osteomalacie; kost; vápník; vitamín D; osteoporosis; osteomalacia; bone; calcium; vitamin D