Prostorová diferenciace přítomnosti korupce ve světě - Samec, Martin (Jihočeská univerzita, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá prostorovou diferenciací přítomnosti korupce ve světě na úrovni států, která je analyzována na základě vybraných socioekonomických ukazatelů. Stav přítomnosti a pociťování korupce v zemích vychází z dat poskytovaných mezinárodní neziskovou organizací Transparency International. Tato data jsou komparována se zvolenými sociálními, ekonomickými a politickými ukazateli. Na základě korelace je zjišťován jejich vliv na rozmístění daného sociopatologického jevu. V syntetické části jsou vysvětleny příčiny a kauzality sledovaného jevu a dochází také k interpretaci prostorových rozdílů, pravidelností a specifik ve výskytu tohoto jevu na úrovni světových makroregionů.
Spatial differentiation of the presence of corruption in the world
Keywords: korupce; prostorová diferenciace; ukazatel; korelační analýza; svět; corruption; spatial differentiation; indicator; correlation analysis; world