Jazyková analýza mravoučných příběhů Antonína Borového - Jašková, Lucie (Jihočeská univerzita, 2009)
Tématem diplomové práce je jazyková analýza mravoučných příběhů ''Zrcadlo příkladů k naučení a obveselení{&x2026;}'' z roku 1794. Knihu vydal u nakladatele V. M. Krameria Antonín Borový, učitel ve Zlaté Koruně u Českého Krumlova. Nejprve je věnována pozornost osobnosti a dílu Antonína Borového (1755-1832). Po teoretickém úvodu o vývoji českého mluvnictví následuje analýza pravopisné, hláskoslovné, tvaroslovné a lexikální stránky povídek a jejich tematické výstavby. Hlavním cílem práce je charakteristika češtiny z konce 18. století.
A Linguistic Analysis of Antonín Borový´s Didactic Stories