Vliv výukových metod na praktické schopnosti žáků poznávání nerostů a hornin - Daňková, Soňa (Jihočeská univerzita, 2014)
Předkládaná bakalářská práce analyzuje vliv aplikování různých výukových metod na praktické schopnosti žáků 9. třídy ZŠ v oblasti geologie, a to konkrétně v oblasti poznávání nerostů a hornin. Sběr dat byl proveden prostřednictvím strukturovaného rozhovoru s učiteli geologie, resp. přírodopisu, didaktickým testem vědomostí žáků a analýzou používaných učebnic na zapojených základních školách v Jihlavě a jejím blízkém okolí. Výzkumem bylo ověřeno, že si žáci lépe osvojují znalosti z geologie, pokud je při výuce aktivně používaná sbírka nerostů a hornin, a že projevují více zájmu o učivo geologie při použití praktických výukových metod, než při slovních metodách výuky.
The influence of teaching methods on practical skills of pupils determination of minerals and rocks
Keywords: geologie; RVP; výukové metody; sbírka nerostů a hornin; geology; RVP; teaching methods; collection of minerals and rocks