Hodnocení tvorby výnosu a zdravotního stavu u ozimé pšenice: liniová versus hybridní odrůda - Magoči, Jan (Jihočeská univerzita, 2016)
Cílem této diplomové práce bylo hodnocení tvorby výnosu a zdravotního stavu u liniové a hybridní pšenice. Pro tento cíl byl v září 2014 založen jednoletý maloparcelkový pokus na pozemku JČU ZF V Českých Budějovicích. Pokus měl 16 různých variant ve 4 opakováních, kdy hlavním faktorem byla odlišná odrůda hybridní Hymack a liniová Tobak byly vysety ve dvou různých termínech setí, a to v raném 20. 9 a pozdním 29. 10. V obou termínech setí se odrůdy také lišily výší výsevku, kdy u Hymacka to bylo 1,1 a 2,2 MKS/ha u Tobaka 3,5 a 4,2 MKS/ha. Poslední variantou byla stimulace přípravky od firmy EGT a kontrola. Během vegetace se sledoval počet rostlin na m?, počet odnoží, počet klasů a probíhalo hodnocení zdravotního stavu. Po sklizni byl vyhodnocen výnos zrna, objemová hmotnost, HTZ a počet zrn v klase. Provádělo se orientační měření N testerem a Sun Scanem. Z dosažených výsledků během jednoletého maloparcelkového pokusu plyne, že vlivem příznivého ročníku a vysoké intenzity pěstování docílila vyššího výnosu intenzivní liniová odrůda Tobak (10,4 t/ha) oproti hybridní odrůdě Hymack (9,8t /ha), a to o 7 %. Největší rozdíl v hodnocených parametrech byl v HTZ, kdy Tobak měl 47 g a Hymack 43,5 g - tento rozdíl byl důvodem vyššího výnosu liniové odrůdy. Obě odrůdy vykázaly lepší výnos v raném termínu setí a pozitivně reagovaly na aplikaci růstových stimulátorů. Naopak v pozdním termínu vykázaly vyšší objemovou hmotnost zrna. Hybridní odrůda byla během vegetace v lepším zdravotním stavu a měla výrazně vyšší odnožovací schopnost a listovou plochu. Hybridní pšenice dokáže svůj výnosový potenciál uplatnit především v nepříznivých podmínkách, jako je sucho nebo nekvalitní půdy. Při vysoké intenzitě pěstování podpořené vhodnými klimatickými podmínkami nemá hybridní pšenice v porovnání s výnosnými liniovými odrůdami ekonomické uplatnění. Důvodem je vysoká cena osiva a potřeba vyšší dávky dusíku. Hybridní pšenice jsou vhodné do horších pěstitelských oblastí s ranými výsevky.
Evaluation of grain yield formation and state of health in winter wheat: line versus hybrid cultivar
Keywords: pšenice; hybridní a liniová odrůda; výnos; výsevek; stimulace; wheat; hybrid and line cultivar; yield; seed quantity; stimulation