Zjištění vlivu cílené pohybové aktivity na utváření návyku správného držení těla na základní škole v jindřichově Hradci - Markesová, Jitka (Jihočeská univerzita, 2013)
Diplomová práce se věnuje zjištění vlivu cílené pohybové aktivity na utváření návyku správného držení těla u dětí na druhém stupni základní školy. Výzkum se uskutečnil na 2.základní škole v Jindřichově Hradci se žáky sedmých tříd. Úkolem výzkumu bylo sestavit experimentální i kontrolní skupinu, u kterých bylo provedeno vstupní vyšetření standardizovanými funkčními testy na zhodnocení držení těla a zjištění zkrácení a oslabení svalů. Následně byl sestaven cvičební program na podporu správného držení těla a odstranění svalových dysbalancí po dobu 6 týdnů. Poté bylo provedeno výstupní hodnocení experimentální i kontrolní skupiny shodné se vstupním. Při srovnání vstupního a výstupního vyšetření jsme zjistili, že u experimentální skupiny došlo ve všech sledovaných parametrech k mírnému zlepšení. U kontrolní skupiny nepodílející se na cvičebním programu nedošlo k žádné pozitivní změně ve sledovaných parametrech.
Findings effect of specific kinetic activities in formation habit of correct body posture at primary school in Jindřichův Hradec
Keywords: svalová dysbalance; testování; zkrácené svaly; oslabené svaly; zdravotní tělesná výchova; muscle imbalance; testing; shortened muscles; weakened muscles; health physical education