Rozbor reprodukčních ukazatelů dosahovaných u prasniček a prasnic ve vybraném chovu - Jeřábková, Adéla (Jihočeská univerzita, 2022)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnotit reprodukční užitkovost prasnic ve vybraném chovu za období let 2018 až 2020. Nejvyšší počet živě narozených selat byl dosažen v roce 2018 (16,5 ks; p < 0,05). Nejvíce živě narozených selat bylo zjištěno u prasnic na 3.-5. vrhu (17,0 ks; p < 0,05). Nejvyšší počet živě narozených selat (16,4 ks) byl vykázán u prasnic, které byly inseminované v jarním období. Průměrná délka březosti prasnic byla ve sledovaném chovu 116 dnů. Nejvyšší počet živě narozených selat byl zjištěn u prasnic s délkou březosti 110-115 dnů (16,6 ks; p < 0,05). Nejvyšší počet živě narozených selat (15,1 ks) se narodil prasničkám, které byly zapuštěné ve věku vyšším než 290 dnů. Nejvíce živě narozených selat bylo prokázáno u prasnic inseminovaných kancem označeným číslem 85 (17,1 ks; p < 0,05). V roce 2018 byl počet mrtvě narozených selat 2,3 ks, v roce 2019 došlo k jeho zvýšení na 3,1 ks a v roce 2020 k mírnému poklesu na 3,0 ks. Podíl vrhů se třemi a více mrtvě narozenými selaty byl nejnižší na 1. vrhu (12 %), do 8. vrhu se postupně výrazně zvyšoval na 45 %.
Analysis of reproductive parameters achieved in sows and gilts at a particular farm
Keywords: prasnice; reprodukce; počet živě narozených selat; mortalita selat; sow; reproduction; alive born piglets; stillborn piglets