Ochrana krajiny a nerostného bohatství jižních Čech na příkladu vltavínů - Koubová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2018)
Bakalářská práce popisuje problém devastování krajiny hlavně zemědělského půdního fondu a lesních celků za účelem vydobytí vltavínů. Cílem práce je posoudit tyto negativní vlivy po nelegálních kopáčích na vybraných zájmových lokalitách, kterými jsou Zatáčka a Parýz u obce Dobrkovská Lhotka. Teoretická část blíže charakterizuje jihočeskou krajinu, vltavíny a informace o nich. Dále je přiblížena ochrana přírody a krajiny a ochrana nerostného bohatství podle příslušných zákonů. V praktické části jsou terénním šetřením na zvolených lokalitách zjišťovány aktuální problémy, které se týkají negativních vlivů na krajinu, jenž dříve měla charakter louky či pastviny. Nyní jsou zde patrné škody po dobývání, které snižují využitelnost plochy nazývané Parýz, ale také dobrý příklad rekultivace po nelegální těžbě na lokalitě Zatáčka, která zároveň ukončila další devastování zemědělského půdního fondu.
Protection of landscape and minerals wealth of South Bohemia for example of moldavites
Keywords: Vltavín; krajina jižních Čech; ochrana přírody a krajiny; ochrana nerostného bohatství; Moldavite; landscape of South Bohemia; nature and landscape protection; protection of mineral wealth