Zdravotní význam fytochemik v bobulovitých plodech zaměřený na redukční dietu - Vokounová, Kateřina (Jihočeská univerzita, 2017)
Bakalářská práce s názvem "Zdravotní význam fytochemik v bobulovitých plodech zaměřený na redukční dietu" pojednává o redukční dietě s obsahem fytochemikálií a jejich vlivu na lidské zdraví. V teoretické části této práce jsem se zaměřila na redukční dietu a bioaktivní látky, podrobněji jsem popsala fytochemikálie, přičemž v další části teoretické části jsem se zaměřila speciálně na borůvky. Cílem mé bakalářské práce bylo sestavit čtrnáctidenní redukční jídelníček s obsahem polyfenolů odpovídající dávce 120 ml přírodních borůvek denně. Dalším mým cílem bylo prozkoumat, jaké potravinové výrobky jsou plnohodnotným zdrojem polyfenolů. Pro zpracování výzkumné části jsem prozkoumala potravinové výrobky s obsahem borůvek, které byly vyrobeny na území Jihočeského kraje, a to konkrétně formou rozhovorů s vedoucími či zástupci jednotlivých firem. Od těchto zástupců jsem zjistila veškeré potřebné informace o jednotlivých potravinových výrobcích obsahujících borůvky. Množství polyfenolů bylo stanoveno metodou HPLC (High Performance Liquid Chromatography), která byla provedena pod vedením pana doc. MUDr. Petra Petra, Ph.D. U některých potravinových výrobků jsem množství polyfenolů dopočítala ze zjištěných hodnot získaných analýzou polyfenolů. Tyto výrobky jsem zařadila do redukčního jídelníčku s případnými úpravami pro splnění daných kritérií redukční diety. Jako další zdroj polyfenolů jsem zařadila přírodní borůvky v pokrmech v různých formách úpravy. Nejbohatším zdrojem polyfenolů byly přírodní borůvky mražené, případně nápoje s obsahem přírodních borůvek. Do redukční diety se nejvíce hodily borůvky přírodní chlazené či mražené, Bylinkový čaj borůvkový, případně mléčné výrobky s obsahem borůvek.
Health importance of phytochemicals in berries focused on weight-reducing diet
Keywords: Fytochemika; polyfenoly; borůvky; redukční dieta; jídelníček; Phytochemicals; polyphenols; blueberries; weight-reducing diet; diet