Analýza české a španělské odborné terminologie v oblasti dědického práva - Pěkná, Adéla (Jihočeská univerzita, 2015)
Bakalářská práce se zabývá analýzou české a španělské odborné terminologie v oblasti dědického práva. Cílem práce je zmapovat právní úpravu dědického práva v České republice a ve Španělsku, vytvořit komparace úprav obou zemí a postihnout nejvýznamnější rozdíly, jak po stránce právní, tak zejména po stránce jazykové. Detailněji je praktická část zaměřena na lexikální analýzu odborné terminologie z oblasti dědického práva a problematiku překladu právní terminologie. K tomuto účelu je stanovena nulová hypotéza, která se skládá z dílčích hypotéz. V závěru praktické části jsou hypotézy potvrzeny a výsledky interpretovány. Praktický význam spočívá v aplikaci reálií z oblasti dědického práva na komparaci jazykovou a její přínos. Práce obsahuje resumé ve španělštině a dvojjazyčný glosář.
Analysis of the Czech and Spanish Legal Terminology in Right of Heritage
Keywords: dědické právo; závěť; terminologická analýza; Španělsko; inheritance law; testament; terminological analysis; Spain