Prevalence nadváhy a obezity u žáků 2. stupně ZŠ v regionu Telčsko - Pulkrábová, Veronika (Jihočeská univerzita, 2016)
Abstrakt: V této bakalářské práci jsem se zabývala tématem Prevalence nadváhy a obezity u dětí na 2. stupni ZŠ v regionu Telčsko. Teoretickou náplní bylo seznámení s problematikou týkající se právě nadváhy a obezity, příčinami jejich vzniku a prevencí. Nejdůležitější částí celé práce byl výzkum. Jednalo se o antropometrická měření žáků druhého stupně ZŠ. Během měření jsme zjišťovali tělesnou výšku, tělesnou hmotnost, obvod boků a pasu, porodní hmotnost, porodní délku a následně BMI. Zúčastnilo se celkem 221 jedinců ze 7 základních škol. Ze získaných dat byla zjištěna prevalence nadváhy 17,2% z celkového počtu probandů. Z těchto 17,2% se jednalo o 18 dívek a 20 chlapců. Prevalence obezity byla 14,9% a vyskytla se u 13 dívek a 20 chlapců.
The prevalence of the overweight and obesity of pupils on the second grade of the elementary school in the region of Telčsko
Keywords: Klíčová slova: Prevalence; nadváha; obezita; prevence; Keywords: Prevalence; overweight; obesity; prevention