Jiráskovo Temno - pokus o interpretaci na základě archivních materiálů - Filová, Klára (Jihočeská univerzita, 2016)
Bakalářská práce se zabývá románem Temno, který je považován za vrcholné dílo Aloise Jiráska. První část je věnována jeho životu a dílu. Poté se práce zaměřuje na genezi, vývoj a literárně-kritickou reflexi románu během 20. století. S využitím manuskriptologické metody se zabývá rukopisem a eventuálními rozdíly různých vydání Temna. Práce rovněž využije Jiráskovu soukromou korespondenci týkající se Temna, a následně se pokusí prostřednictvím recepčního horizontu vymezit symbolickou hodnotu tohoto díla v české kulturní tradici.
Jirasek´s Temno - attempt to interpretation on the basis of archive