Efekt podzimní a jarní aplikace azolových regulátorů na formování výnosu semen ozimé řepky olejky - Král, Petr (Jihočeská univerzita, 2016)
Tato práce se zabývá problematikou regulátorů rostlinného růstu v řepce ozimé. Hlavní částí práce je publikování 2 letých výsledků z roku 2013/14 a 2014/15, které byly získány z maloparcelkových pokusů prováděných na pokusném pozemku ZFJU. Do těchto pokusů byly zařazeny 3 druhy odrůd, liniová (Remy), hybridní (H906699) a polotrpasličí hybrid (PX 104) ve sníženém a optimálním výsevku. Optimální výsevek pro hybridní a polotrpasličí odrůdu byl 50 semen/m?, pro liniovou odrůdu 60 semen/m?. Snížený výsevek u hybridní a polotrpasličí odrůdy znamenal 33 semen/m? a u liniové odrůdy 40 semen/m?. V každé odrůdě a výsevku byly zkoušeny 3 varianty aplikací azolových přípravků. První kontrola, druhá ošetření na podzim a třetí varianta ošetření podzim + jaro. Všechny varianty byly ve čtyřech opakováních. V pokusech byl sledován vliv na výnos semen, hmotnost tisíce semen, procentuální obsah oleje, počet rostlin na m? a obsah dusíkatých látek v řepkovém šrotu. Nejvyšší přírůstek výnosu byl zaznamenán v roce 2014 ve variantě hybridní odrůdy s hustotou 33 rostlin/m? s podzimní tak i jarní aplikací regulátorů růstu a činil 0,94 t/ha (kontrola 6,82 t/ha, podzimní + jarní ošetření regulátory růstu 7,76 t/ha). V roce 2015 bylo dosaženo obdobných výsledku. Závěrem lze říci, že azolové přípravky dosahují nejlepších výsledků u řídkých porostů řepky ozimé.
Effect of autumn and spring terms of azole regulators application on seed yield formation in winter oilseed rape
Keywords: řepka olejka; regulátory růstu; aplikace regulátorů růstu; vliv regulátorů růstu na výnos; růst a vývoj řepky; oilseed rape; growth regulators; application of the growth regulators; the influence of growth regulators on yield; growth and development of rapeseed