Fake news - výukový blok pro ZŠ - Menclová, Tereza (Jihočeská univerzita, 2023)
Diplomová práce se zaměřuje na problematiku Fake news v dnešním mediálním prostředí, přičemž se soustředí zejména na vliv těchto dezinformací na dětské publikum. S ohledem na rychlé změny v mediální krajině a nové možnosti internetu je identifikace dezinformací na internetu stále obtížnější, a proto je důležité začít s osvětou co nejdříve. Teoretická část práce se věnuje rámcově vzdělávacím programům, jejich aplikaci v českém školství, možnostem mediální výchovy a zařazení tématu Fake news do vyučovacích hodin. V praktické části je vytvořen výukový program pro žáky 2. stupně základních škol. Program byl využit v praxi a výsledky jsou interpretovány v rámci výzkumných otázek, které se mohou aplikovat na mediální výchovu. Cílem práce je zvýšit povědomí o nutnosti mediální výchovy a tématu Fake news, aby se děti a mládež naučily rozpoznávat dezinformace a kriticky se k nim stavět.
The fake news - didactic materials for teachers
Keywords: Fake news; vzdělání; mediální krajina; pravdivost; kritické myšlení; žáci 2. stupně základního vzdělání; Fake news; education; media; social media; truth; critical thinking; children