Povědomí o subkulturách mezi sociálními pracovníky NZDM - Madarová, Nikola (Jihočeská univerzita, 2018)
Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit, jaké povědomí mají sociální pracovníci o subkulturách v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež. S povědomím se váže i osobní postoj sociálních pracovníků k subkultuře. V rámci dílčích cílů práce je odhalit, které typy subkultur se v zařízení objevují a jakým způsobem s nimi sociální pracovníci pracují. V souvislosti s cílem práce byl zvolen kvalitativní výzkum společně s metodou dotazování a technikou polostrukturovaného rozhovoru. Výsledky z výzkumného rozhovoru byly shrnuty do jednotlivých tabulek a graficky znázorněny prostřednictvím myšlenkových map. Výzkumný vzorek byl utvořen celkem z šesti sociálních pracovnic, které působí v neziskové organizaci Portus o.p.s. v Prachaticích, jejíchž součástí je NZDM Klub I.P. a v NZDM V.I.P., které spadá pod Městskou charitu Českých Budějovic. Výzkum ukázal, že se sociální pracovnice v zařízení se subkulturami téměř nesetkávají, tudíž uplatňují při práci základní principy a metody a speciálně se subkulturou nepracují. Většina z pracovnic uvedla, že v současné době u dětí a mládeže vládne tzv. online svět společně s youtube scénou a moderními technologiemi, které děti a dospívající vyhledávají více než určité typy subkultur. Další část sociálních pracovnic uvedla, že do zařízení dochází v menší části klienti se subkulturou Hip Hop a Skate. Z výzkumu taktéž vychází, že všechny sociální pracovnice zaujímají pozitivní nebo neutrální postoj ke všem subkulturám. Přínosem bakalářské práce může sloužit jako podnět pro zjištění působnosti současných subkultur v nízkoprahovém zařízení pro děti a mládež, jak pro sociální pracovníky, tak pro veřejnost.
Awareness of Subcultures among Social Workers of a Low-threshold Treatment Facility
Keywords: Sociální pracovník; subkultura; děti; mládež; nízkoprahové zařízení pro děti a mládež.; Social worker; subculture; children; youth; low-threshold treatment facility for children and youth.