Vývoj platebního styku v souvislosti se vstupem ČR do EU - Kolísková, Michaela (Jihočeská univerzita, 2009)
Diplomová práce je zaměřena na rozbor platebního styku v České republice a v Evropské unii. Teoretická část vymezuje platební styk ve všeobecné rovině, jeho organizaci, telekomunikační síť SWIFT a popisuje také elektronický platební styk. Následující kapitola je věnována legislativní úpravě oblasti platebního styku v naší zemi. Kvůli snaze zharmonizovat právní úpravu s předpisy Evropské unie došlo k mnohým legislativním změnám. Další část práce je věnována konkrétním platebním systémům, zvláště pak systému CERTIS, který je v České republice ojedinělý a vysoce efektivní. Praktická část diplomové práce obsahuje porovnání jednotlivých platebních systémů v rámci Evropské unie. Pro větší přehlednost jsou tyto platební systémy rozděleny na velkoobjemové a retailové platby. V závěru diplomové práce jsou shrnuty současné trendy a prognózy vývoje mezibankovního platebního styku.
The system of payment development in context of attachment the Czech Republic to the European Union
Keywords: Mezibankovní platební systém; SWIFT; CERTIS; TARGET; SEPA; Interbank payment system; SWIFT; CERTIS; legal enactment of the systém of payment; TARGET; SEPA