Možnosti 3D vizualizace ve výuce techniky - Panoch, Jiří (Jihočeská univerzita, 2019)
Bakalářská práce se zabývá tvorbou výukových simulací pohybu kuželového diferenciálu. Práce je rozdělena do dvou pomyslných částí. První část, je literární rešerše. Čtenář se zde dočte, jaké druhy diferenciálů existují, kde se používají, jejich výhody a nevýhody a jejich princip činnosti a popis konstrukce. Následuje stručná historie o vývoji CAD systémů a popis tří vybraných CAD modelovacích programů. U programu SolidWorks jsou jednoduše popsány základy modelování v tomto programu. Na závěr první části jsou představeny technologie trojrozměrného zobrazování a virtuální reality. Druhá část práce se zabývá vlastní tvorbou modelu v programu SolidWorks. Od vytvoření jednotlivých dílů kuželového diferenciálu až po skládání těchto dílů do sestavy. Dále následuje popis vytváření animací a videí pohybu kuželového diferenciálu. Výsledkem této práce jsou výuková videa s činností kuželového diferenciálu. Videa je možno použít při výuce a studiu techniky.
Possibilities of 3D visualization in teaching technique
Keywords: diferenciály; kuželový diferenciál; CAD programy; SolidWorks; animace; kuželové ozubené soukolí; výuková videa; differentials; conical differential; CAD programs; SolidWorks; animation; conical toothed gear; tutorial videos