Stimulační a relaxační efekt apercepce hudby v kontextu bojových umění - Špička, Roman (Jihočeská univerzita, 2013)
Práce se zabývá vlivem hudby na psychické a fyzické projevy člověka v rámci cvičení Taekwon-Do. Teoretická část popisuje historii a současnost Taekwon-Do, základní strukturu muzikoterapie a účinky hudby, cvičení a relaxace na jedince. Praktická část srovnává čtyři skupiny probandů, kteří cvičili či relaxovali za poslechu hudby nebo bez ní. Sledovala se emocionální rovina a tepová frekvence. Byly stanoveny čtyři hypotézy: H1 - Průměrná tepová frekvence je vyšší u probandů cvičících za poslechu stimulující hudby než u probandů cvičících bez hudebního stimulu., H2 - Průměrné hodnoty v emocionální rovině směrem ke stavu excitace jsou vyšší u probandů cvičících za poslechu stimulující hudby než u probandů bez hudebního stimulu., H3 - Průměrná tepová frekvence je nižší u probandů relaxujících za poslechu uklidňující hudby než u probandů relaxujících bez hudby., H4 - Průměrné hodnoty v emocionální rovině směrem ke stavu zklidnění jsou vyšší u probandů relaxujících za poslechu hudby než u probandů relaxujících bez hudby. Výzkum byl koncipován jako kvantitativní a to formou srovnávací studie. Pro sběr dat byl použit anamnestický dotazník a metoda přímého měření tepové frekvence. Data byla prezentována formou tabulek a grafů. Rozdíly mezi skupinami byly takové, že jsem mohl podpořit všechny hypotézy.
Stimulating and relaxing effect of apperception music in the context of martial arts
Keywords: Taekwon-Do; relaxace; stimulace; music; Taekwon-Do; relaxation; stimulation