Úroveň ATP u spermií některých druhů ryb - Gavenda, Tomáš (Jihočeská univerzita, 2010)
V předložené práci studujeme možnost jak měřit obsah ATP v inaktivním spermatu ryb. Z odebraných vzorků byl po demembranaci spermií měřen obsah ATP za použití metody chemiluminiscence luciferin-luciferázy. K měření světelné emise byl použit přístroj TECAN Infinite 200 v módu měření luminiscence. Výsledek měření byl zpracován a podle něj vypočten obsah ATP v nM na 10 8 spermií. Zjištěný obsah ATP pro kapra obecného (Cyprinus carpio) a jesetera sibiřského (Acipenser baeri) je uveden ve výsledcích práce.
ATP content of fish spermatozoa
Keywords: ATP; rybí spermie; luciferin-luciferáza; ATP; fish sperm cell; luciferin-luciferase