Výskyt parazitů zažívacího aparátu u mladého skotu. - Židková, Marcela (Jihočeská univerzita, 2007)
Ve dvouletém sledování (jaro 2005, podzim 2005, jaro 2006, podzim 2006) jsme parazitologicky vyšetřili 288 vzorků trusu od jalovic a 288 vzorků trusu od býků. Vzorky jsme vyšetřili flotací v Sheatherově cukerném roztoku. Ve vyšetřovaném trusu jsme prokázali přítomnost cyst Giardia intestinalis a oocyst Cryptosporidium andersoni a rodu Eimeria. U jalovic byly nejčastějšími parazity kokcidie rodu Eimeria (28,5 %). Bičíkovec Giardia intestinalis se vyskytoval v 17 % ze všech vzorků. Nejméně jsme nalézali Cryptospordium andersoni (9,4 %). U býků jsme zaznamenali nejvyšší výskyt kokcidií rodu Eimeria (19,1 %). Téměř stejný výskyt jsme zjistili u bičíkovce Giardia intestinalis (18,8 %). Velmi nízkou prevalenci jsme pozorovali u Cryptosporidium andersoni (1,4 %).
Prevalence of parasites of alimentary system in young cattle.
Keywords: Giardia intestinalis; Eimeria spp.; Cryptosporidium andersoni; jalovice; býci; výskyt.; Giardia intestinalis; Eimeria spp.; Cryptosporidium andersoni; heifer; bulls; occurrence.