Konflikt mezi ekonomickým rozvojem na Šumavě a ochranou biodiverzity (Lipno nad Vltavou a Kovářov) - Fleischmannová, Iveta (Jihočeská univerzita, 2011)
Práce se zabývá konfliktem mezi ekonomickým rozvojem a ochranou biodiverzity na Šumavě. Část práce představuje vypracovaná literární rešerše. Hlavním představitelem ekonomického rozvoje tohoto území je cestovní ruch. Výchozí studie byla provedena ve dvou modelových lokalitách v blízkosti Národního parku Šumava. Modelová lokalita Lipno nad Vltavou je dlouhodobě vysoce intenzivně využívaná rekreační destinace, vyhledávaná širokým spektrem účastníků cestovního ruchu. Modelová lokalita Kovářov má naprosto opačný charakter, intenzita cestovního ruchu je v současné době minimální. Výhledově se však očekává celková transformace této lokality na rozlehlé rekreační centrum. Dalším úsekem práce bylo vyhodnocení vlivu turizmu na biodiverzitu ve vybraných modelových územích. Z provedených biologických a socio-ekonomických výzkumů v rámci této práce jasně vyplynulo, že antropogenní činnost působí na biodiverzitu obou modelových lokalit negativně a další udržitelný rozvoj obou lokalit je podmíněn správným managementem.
The conflict between economic development and conservation of biodiversity in the Bohemian Forest (model areas: Lipno nad Vltavou and Kovářov)
Keywords: ochrana biodiverzity; ekonomický rozvoj; turistický ruch; trvale udržitelný rozvoj; ekosystémový přístup; conservation of biodiversity; economic development; tourist industry; sustainable development; ecosystem management