Vyhodnocení reprodukce v chovu ovcí clun forest - Klečáková, Martina (Jihočeská univerzita, 2019)
Cílem diplomové práce bylo vyhodnocení reprodukčních ukazatelů (procento březosti, plodnost, intenzita, celkový odchov, jalovost, odchov z narozených jehňat a celková úmrtnost jehňat), jejich porovnání během let i s průměrem v ČR. Vyhodnocoval se také vliv věku matky na plodnost a zastoupení ovcí dle četnosti vrhů. Sledování probíhalo v chovu ovcí plemene clun forest (na 30 bahnicích) na farmě Studnice od roku 2015 - 2018. U sledovaných ukazatelů reprodukce se projevil statisticky významný vliv (P 0,01) pouze u plodnosti daného stáda za sledované období 2015 - 2018. To bylo způsobeno vyššími rozdíly plodnosti v prvních dvou letech v průměru o 10 % mezi vybraným chovem a průměrem v ČR. Poslední dva roky byla plodnost v průměru nižší o 25 % než celorepublikový průměr. Při hodnocení vlivu věku matky na plodnost byly nejvyšší hodnoty plodnosti u tříletých (174 %) a čtyřletých ovcí (168 %). Vliv na nejvyšší hodnoty plodnosti měl největší počet narozených jehňat (okolo 2 jehňat na ovci). Od třetího roku věku plodnost klesala až do pátého roku. Poté došlo k lehkému nárůstu (zvýšil se počet narozených jehňat na ovci (1,5 jehněte)) a nejnižší plodnost (133 %) byla zjištěna u sedmiletých a starších ovcí, kdy klesal i počet narozených jehňat. Na základě uvedených údajů vlivu věku na plodnost se zjistil statisticky vysoce významný vliv (P 0,01) v pozorovaném chovu za roky 2015 - 2018.
Evaluation of reproduction in sheep breeding clun forest
Keywords: clun forest; faktory; ovce; plodnost ovcí; reprodukce ovcí; clun forest; factors; sheep; sheep fertility; sheep reproduction