Vliv predace mravenců na herbivorní hmyz - Drag, Lukáš (Jihočeská univerzita, 2008)
Tato práce je prvním krokem ke zhodnocení vztahu mezi mravenčí aktivitou (predační zátěží) a mírou poškození listů způsobené herbivorním hmyzem. K nalákání různých druhů bezobratlých živočichů byly použity návnady v podobě masa z tuňáka, které byly kontrolovány v intervalu 1, 2 a 3 hodin od předložení návnady. Stupeň herbivorního poškození byl měřen jako poměr sežrané či naminované listové plochy k celkové listové ploše. Mravenci byli hodnoceni jako nejfrekventovanější a současně i nejpočetnější potenciální predátoři, kteří se na pastech vyskytovali. Všichni zachycení mravenci byli určeni do druhů a byl vyhodnocen pattern jejich aktivity.
The effect of ants predation risk for herbivorous insect
Keywords: mravenci; predace; míra poškození listů; herbivorie; aktivita; mírné pásmo; tuňákové návnady; ants; predation; herbivory; activity; temperate; tuna baits